waaile van dwoeurp vieren onze hoogdagen in ’t gravenhof
door eric, eddy, tom, geert (foto's eddy, peter, diederik)
31 maart 2025
nationale interclubs ronde 10
dworp 1 - ixelles cc 2
dworp 2 - monti’ cc 3
dworp 3 - ixelles cc 8
Totentrekkers en carnaval in Halle deden ons voor de voorlaatste IC-ronde verhuizen van ’t Oud Kasteel in Essenbeek naar een echt kasteel in Dworp. Onlangs heropende ’t Gravenhof zijn deuren met ietwat bijzondere nieuwe uitbaters: Roemenen ‘dans le coeur du Brabant’. Hoe dan ook een prachtig decor voor een schaakclub om zijn vijftigste verjaardag te vieren –dank aan iedereen die dit mogelijk maakte. Voeg daarbij dat de flink versterkte ploegen 2 en 3 nog steeds volop uitzicht hebben op de eerste plek en daarbij horende promotie en deze zondag kon bijna niet meer stuk.
Maar ja, elk voordeel heb zijn nadeel, dat is bekend. Team 1 was zodanig kaalgeplukt –niet minder dan drie spelers afgegeven aan ploegen 2 en 3!- dat we zelfs een forfait moesten geven. Niet voor herhaling vatbaar. Maar goed, voor het hogere doel dient een mens soms wat over te hebben. De schade beperken, was het credo van het vlaggenschip van de club.
Ploeg twee van haar kant trad met dezelfde opdracht als de vorige ronde in de arena. Met name met zoveel mogelijk bordpunten winnen tegen middenmoter Montignies Chess club. Enkel op die manier kunnen we de kansen op een eerste plaats en promotie gaaf houden.
De derde ploeg, danig versterkt, werkte in het eeuwenoude decor van het Gravenhof niet minder dan een topmatch af tegen de nummer twee uit de stand. Wij hebben voor aanvang 15 matchpunten, runner-up Ixelles CC8 verzamelde er al 13. Met andere woorden, een 1-3 verlies en Dworp 3 zou leider af zijn! Spanning te over dus.
Ploeg 1 flink onderuit in ‘eindeseizoensuitbolmatch’
Door een forfait op bord 5 waren de verwachtingen uiteraard niet hoog gespannen. Tom op bord 1 met wit is bovendien uit ‘forme’. Dat resulteerde in een korte partij. “Zonder het te beseffen,” aldus Tom, “bleek mijn partij weer elf zetten theorie. De zwartspeler verdedigde zich goed. De eindstelling was zeer symmetrisch met gelijke pionnen én dezelfde structuur op beide vleugels en identiek materiaal. 40 (!) zetten diep rekenend vindt de computer niets dat meer dan +0,2 oplevert. Een logische remise.” 0,5-1,5.
Daarna was het aan Alex die zo vriendelijk was om in te vallen. Hij speelde op bord 6 met zwart en zoals gewoonlijk, was onze man bijzonder strijdlustig. “Een overwinning kan ik niet beloven maar wat ik wel beloof is totale inzet om van de tegenstander gehakt te maken!”, dixit Alex vooraf. That’s the spirit! In de praktijk hield Alex inderdaad lang stand maar moest hij finaal toch Delft onderspitten. 0,5-2,5.
En hetzelfde lot was ook mij (Geert) op bord 3 met wit beschoren. De topvorm van de eerste acht rondes is ver zoek. Deze keer overzag ik in een quasi-gelijke stelling een kinderachtig eenvoudig pionverlies. Daarna keek ik wel nog naar allerlei valletjes maar daarvoor was de medewerking van de zwartspeler vereist. Die trapte nergens in en maakte het zeer keurig af. Mooi gedaan. Helaas Pindakaas het staat al 0,5-3,5.
Ondertussen lijkt Serge, deze keer met zwart op bord 2, er de laatste weken opnieuw door te komen. Hij maakte het de witspeler met een zeer sterke loper en toren versus toren en paard knap lastig. De witte stelling leek zodanig ingedrukt dat de winst ogenschijnlijk voor het grijpen lag. Maar wit verdedigde zich ook hardnekkig, nadat Serge zijn remisevoorstel had geweigerd. Allicht dankzij een konijnenpootje kon hij het uiteindelijk toch op remise houden. 1-4.
Enkel Frank op bord 4 met zwart was toen nog bezig. Een dikke dank dat hij, ondanks ziekte (‘nog steeds heel mottig’) toch meespeelde en dat trouwens zeer goed deed. Zijn relaas: “Ik kwam beter uit de opening en sloeg op de 40ste zet een remiseaanbod af. Terecht want ik sta dan al +1,10. Enkele zetten later moet ik kiezen tussen een variant die mijn voordeel behoudt en een variant die gelijkspel geeft. Ik kies de verkeerde variant en in een volledig remise-eindspel blunder ik nog op zet 62 en verlies zo de partij.” Helaas Pindakaas (bis): 1-5.
Dworp 2 haalt flink uit en behoudt kansen op promotie
In deze match trok Yentl met wit op bord 1 onmiddellijk ten aanval tegen een lang gerokeerde tegenstander. De zwartspeler diende al snel zijn koningsstelling te verzwakken en de executie liet dan ook niet lang op zich wachten. Alweer een goede partij van onze man en 1-0.
Op bord drie wou Eddy eveneens met wit ook een feestje bouwen. De tegenstander werkte daar blindelings aan mee. Op school heette dat een meewerkend voorwerp. Na tien zetten kon onze man pion g7 winnen maar dat plan leek iets te link om erop in te gaan wegens Tg8 met tegenaanval. Eén ontwikkelingszet later had zwart kort gerokeerd. Nu kon wit mat dreigen op g7 of een pion winnen op de damevleugel. Het werd dat laatste. Het onvermijdelijk gevolg was dat tussen de samengetroepte zwarte stukken meteen ook nog een kwaliteit verloren ging. Of hoe een meewerkend voorwerp een lijdend voorwerp wordt. 2-0 voor Dworp.
Eric met zwart op 4 had een déjà vu. De tegenstander rokeerde lang tegen het Siciliaans en trok met h2-h4 ten aanval. Verder ging het evenwel niet. Zwart repliceerde met standaardmanoeuvres (a6,b5, Da5, Tc7 en Tc8 en een fianchettoloper op g7 die met e5-e4 tot leven werd gewekt). Intussen had wit zijn koningsvleugel verzwakt en de koning op b2 gezet. Hij verloor de dame met veel te weinig compensatie. Na enkele schaakjes verkreeg zwart bovendien een ijzersterke vrijpion. Wit liet het zich niet meer bewijzen. 3-0 voor ons.
Bernard met zwart op 2 heeft het de laatste tijd niet gemakkelijk. Vlak na de opening ging hij in de fout, pikte in een slechte stelling een pionnetje mee op de damevleugel maar kreeg een geweldige aanval op zijn dak. Met nog heel weinig tijd op de klok capituleerde hij. Eindstand 3-1.
Kampioen zijn is plezant! Champagne!
In deze topmatch had Mats met zwart op bord 4 werkelijk zijn dagje niet. Met een wit paard op e5 en een witte dame op b3 speelde hij achteloos een pionnetje op de damevleugel op. Gevolgd door… Dxf7 mat! Wel een heel slecht begin. Zijn tegenstander heeft 1450 Elo op de spelerslijst, 1670 internationale Elo en zelfs 1818 nationale Elo na zeven gespeelde partijen. Met andere woorden: dit lijkt ons een redelijk sterke speler die na lange tijd wellicht herbegonnen is. Verliezen is op zich dus geen schande. 0-1.
Toen wij Peter op bord 3 met wit om een samenvatting van zijn partij vroegen was zijn antwoord: winst van de kwaliteit, stukwinst en nogmaals stukwinst. Opgave. Zo kan het dus ook! We scoren de gelijkmaker: 1-1.
Diederik met zwart op het tweede bord leek voordelig uit de opening te komen, dacht enkele malen de winst te zien, maar de tegenstander had steeds een antwoord. Op het einde bereikte hij een eindspel met een pion meer maar de zwarte koning kon nergens binnendringen. Overigens, de witspeler, -18 jaar, bereikte door deze prestatie 5,5 op 7 bij een tpr van 1961 Elo. Geen zwakke tegenstander dus! 1,5-1,5.
Het bleef lange tijd spannend want ook Kjell met wit op 1 kreeg hardnekkige tegenstand. Ten onrechte liet hij een wit pionnetje op g2 slaan met een hele lange partij met wederzijdse kansen als gevolg. Het laatste uur ging het er voor onze man steeds beter uitzien en de sterkste won uiteindelijk. We hadden er goed aan gedaan de ploeg danig te versterken. Oef, we winnen! 2,5-1,5.
Naspel
Met vijf man en zonder veel inzet was het voor het eerste team moeilijk om gemotiveerd aan de start te verschijnen van een ontmoeting waarin we niets meer te winnen of te verliezen hadden. Dat resulteerde helaas in een ferme draai om onze oren. Een ontmoeting om snel te vergeten. Maar laten we het positief bekijken. Vier rondes voor het einde van de IC-competitie 2024-2025 zaten we zo hoog en droog in de top van het klassement (tweede) dat we bij wijze van spreken zelfs vier keer ploegforfait hadden kunnen geven. Ook nu staan we nog steeds 4de-5de met 12 matchpunten. Diogène is in deze reeks kampioen (19 matchpunten), KGSRL 6 en Geel 2 degraderen met respectievelijk 4 en 3 punten. Met nog een ontmoeting te gaan drie keer meer matchpunten dan de voorlaatste… Hoe zot is dat? Het staat alleszins in schril contrast met de jaren dat we tot de laatste ronde knokten voor het behoud en zelfs nog bang moesten afwachten wat de andere ploegen gingen doen. Dus sowieso een zeer geslaagd seizoen voor team 1. Anders gezegd: we kunnen ook de laatste ronde nog volk afgeven aan Dworp 2.
Want Dworp 2 kan en moet promoveren. De enige overblijvende concurrent Caissa 5 won in de tiende ronde met 4-0. Dat was meteen hun laatste interclubontmoeting want ze zijn bye in ronde 11. Dat maakt het heel eenvoudig. Dworp 2 is kampioen als het met minstens 0,5-3,5 wint in de laatste ronde tegen het laag geplaatste Saint –Ghislain. Conform artikel 37 van het KBSB-wedstrijdreglement wordt er bij gelijke bordpunten -als wij dus ‘slechts’ met 1-3 winnen- op neutraal terrein een testmatch gespeeld. Daaraan mogen alle schakers deelnemen die minstens driemaal speelden. Wie wit krijgt op bord 1 wordt geloot en ook als de testmatch op 2-2 eindigt duidt het lot de promovendus aan. Dat we tegen Caissa met 3-1 de boot ingingen, is dus irrelevant. Opgelet! Caissa 5 kan in die testmatch op bord 4 een speler van 1802 Elo zetten. Wellicht doet Dworp 2 er dus goed aan om Pascal in ronde 11 op te stellen. Hij heeft dan drie partijen in ploeg 2 gespeeld en kan meedoen in een eventuele testmatch. Veel beter is natuurlijk om het niet zover te laten komen en in ronde 11 met 0,5-3,5 te winnen.
Dworp 3 deed in ronde 10 met een nipte overwinning een gouden zaak. Concurrent Braine 3 wist zijn match niet te winnen (2-2). Daardoor zijn wij reeds na de tiende ronde zeker van de titel. Bedankt aan iedereen die zich voor de club inzette. Fantastisch nieuws dus. De champagnekurken konden (letterlijk!) knallen in het Gravenhof. Wat een namiddag… Om het met de woorden van Alex te zeggen: “een onvergetelijke ervaring, ik heb ervan genoten!” En hopelijk kan Dworp 2 het kampioenenbal nog vervoegen in de laatste ronde. Die ronde heeft wel pas op 27 april plaats. Even geduld dus. Tot dan.
Op het individuele vlak valt de geweldige performance van Yentl op: 8/9 bij een tpr van 2121. Het is zijn seizoen van de grote doorbraak en hij is zonder twijfel Dworps belangrijkste wissel op de toekomst. Bravo! Ook Eric doet het goed (7,5/9, tpr 1813) en ondanks twee opeenvolgende nullen had ik op voorhand direct voor mijn huidige score getekend (7,5/10, tpr 2153).
Er zijn nog meer foto’s! Te bekijken op Facebook of via Google Foto’s.