doorgaan naar hoofdinhoud

met een goed gevoel de winterstop in


door eric, eddy, tom, geert (foto's peter)

2 december 2024

nationale interclubs ronde 5
europchess 2 - dworp 1
caïssa europe 5 - dworp 2
europchess 4 - dworp 3

foto Serge en Kjell

De vijfde ronde is meteen ook de laatste voor het winterreces. Pas eind januari wordt er in het kader van de interclubs opnieuw geschaakt. Voor de Dworpse ploegen was het dus zaak de mooie prestaties uit de vorige rondes door te trekken en het klassement te consolideren. Mits matchwinst is Dworp 1 de tweede helft van het seizoen zo goed als verlost van alle degradatiezorgen. Er kan dan eventueel op een mooie ereplaats gemikt worden. Ondertussen zijn Dworp 2 en 3 allebei volop in de running voor promotie. Door ploegwinst kunnen zowel de iets rijpere als de jongerenploeg de winterstop ingaan als fiere leider. Constante voor alle teams deze zondag: we spelen tegen Europa.

Team 1 haalt het met konijnenpoot en koppige volharding

Het eerste en het derde team gingen op bezoek bij Europchess. De Eurocraten spelen dit seizoen in een mooi sportpark in Overijse. Compleet met slagbomen, portier en al. Identiteitskaart showen, was de boodschap. Of kwam dat omdat we per ongeluk in een bijeenkomst van Navo-generaals verzeild waren? Schrik hadden ze alvast niet van ons want in het portierslokaal hing een ‘Alert level Yellow’ affiche. Oef! Alle gekheid op een stokje, de zaal zelf was prima maar de sfeer aan de ijzige kant. Beetje verwarming had geen kwaad gekund. En het tweede team van Europchess kwam op in zijn sterkste opstelling tot nu toe.

Over naar de partijen. Kjell op 5 met zwart bood al snel remise aan wegens oogproblemen. De witspeler nam het aanbod aan. Of dit nu inhoudt dat we een halfje gewonnen of verloren hebben, zou pas later op de dag duidelijk worden.

foto Frank

Daarna was het knokken geblazen. Frank met wit op 4 had de zware taak om zijn aanhoudende vormcrisis een halt toe te roepen. Helaas herhaalde het scenario van de vorige ronden zich. Het ging niet slecht maar op een bepaald moment liep het toch weer mis. Voor Frank komt het winterreces niets te vroeg. In januari met verse moed en gezond weer op. We staan 1,5-0,5 achter.

Een stevig lichtpunt en een rots in de branding dit seizoen is Serge. Hij zit voor het eerst in jaren niet op bord 1, wel op 2 en dat motiveert hem duidelijk. Met vijf remises in evenveel rondes is onze man uitgegroeid tot een belangrijke buffer vooraan in het team. De Europchess-speler, toch goed voor 2100 Elo nat gewogen, had geen verhaal tegen de Morra die Serge op het bord toverde. Hij nam maar wat graag het remise-aanbod aan. 2-1.

De tussenstand impliceerde wel dat we op de drie resterende borden nog minstens 2 punten moeten halen om gelijk te spelen. Daar zag het niet naar uit. De stelling van Diederik op bord 6 met wit was er eentje van: heb ik jou of heb jij mij? Met penningen en valstrikken in alle richtingen. Zelf stond ik (Geert) op 3 een pion achter en aan het topbord had Tom het met zwart moeilijk tegen een Duitse Europeaan.

foto Diederik

Maar het geluk is soms met de dapperen (of met de dommen, zo u wilt). De tegenstander van Diederik dacht dat 30 zetten volstonden om de eerste tijdscontrole te halen en ging dus glorierijk door zijn vlag. Winnen met de tijd in een interclubpartij, het komt niet vaak voor. Oef! De stand is weer gelijk. 2-2

foto Geert

En dus zaten Tom en ik naar goede gewoonte weer als laatsten te knokken in een vrijwel lege zaal. De klok aan de wand naderde 19 uur, ging er vlotjes over en de increment speelde volop mee in beide partijen.

Op 3 ging het om een Franse doorschuif. Net zoals twee ronden voordien kwam ik met zwart moeizaam uit de opening. Het resulteerde in pionverlies maar wel met ongelijke lopers en kansen. En dan had de witspeler eventjes een black-out. In enkele zetten verloor hij niet enkel zijn pluspion maar leverde er nog eentje extra in. Plots veranderde knokken voor remise in spelen voor de winst, ook omdat mijn stukken stukken beter stonden. De winst kwam er, al ging bij mij het licht evenzeer eventjes uit, met onnodig pionverlies tot gevolg. Daardoor was het nog werken. Het was al na 19 uur maar het punt was binnen. Oef! We staan voor (2-3), één matchpunt is al zeker.

foto Tom

Het wachten was op Tom op bord 1 met wit die uiteindelijk pas om 19u45 gedaan had. Tom had het moeilijk, we laten hem zelf aan het woord: ‘De computer zegt dat ik 8 imperfecties en 3 fouten heb gemaakt, tegen de Europschaker met 5 imperfecties, 3 fouten en 1 blunder. Maar ja op 98 (acht-en-negentig) zetten heb je gelegenheid om wat verkeerd te doen. Mijn Duitse tegenstander van 2145 elo deed me verschieten met Lf4 op de tweede zet. Ik koos voor een klassieke aanpak en verraste mezelf door een -dacht ik- ongelukkige zetvolgorde die op zet vier Df3 toeliet. Dat werd weer werken en nadenken van bij het begin. De speelzaal was enkele graadjes te koel om aangenaam in te schaken. En dus stuurde ik voorzichtig aan op vervlakking, met ietwat te passief spel in plaats van actieve expansie. Dat is zelden goed. Terecht sloeg hij een vroeg remisevoorstel af. Daarna lukte me het aardig om scherp te verdedigen zonder veel te laten liggen ondanks een pionnetje minder. Het heeft wel tijd gekost die ik op zet 40 te kort kwam om de sterkste verdediging te vinden voor een gelijkspel. De 40e was de eerste fout van de partij en ik kreeg het moeilijk. Het pionnetje achter werden er twee en ik moest mijn boontjes te weken leggen op valstrikken of een nooduitgang naar een theoretisch remise-eindspel met materiaal minder. Het werd knokken en zwoegen. Op zet 60 zag het er nog slecht uit en dan liet hij gelukkig twee dikke steken vallen en kon ik afwikkelen naar een pionnenloos eindspel van toren tegen toren en paard. Dat heeft hij nog een twintigtal zetten proberen te winnen, beiden op de increment, maar het is uiteraard helemaal remise.  Oef! Soms kan een remise meer deugd doen dan een gemakkelijke winstpartij.” En dus veroordelen we EuropChess om op een degradatieplaats de winterstop in te gaan en doen we onszelf een geweldig nieuwjaarcadeau. We winnen met 2,5-3,5!

Ondanks verlies blijft Dworp 2 in de running

Caissa had zich vrijwel optimaal versterkt voor deze topmatch. De eerste drie spelers toegewezen aan hun vijfde ploeg waren aanwezig. Met een Elo-gemiddelde van 1899 waren ze deze ronde veel sterker dan hun ploeg in vierde (1714 Elo). ALLEEN tussen vierde en vijfde afdeling is dit reglementair toegestaan!

Bernard met wit op bord 2 speelde een rustige Russische partij. Omstreeks de vijftiende zet dacht hij bij zichzelf: nu even opletten, want anders verlies ik een stuk. Maar even later was hij dit terug vergeten en maakte toch de fatale blunder!  1-0 achter.

Eddy met zwart op bord 3 beschrijft zijn partij zelf: ​​’In de serieuze gazetten zal verschijnen dat Eddy een pion verloor in de opening. Gelukkig hebben we hier de plaats en de tijd om dat toch even in perspectief te plaatsen. Eddy speelde met zwart in de opening de gezonde ontwikkelingszet Lb4 waarmee Te1 en Pd2 in de penning stonden. Toen de stelling eenmaal op het bord stond, zagen beide ervaren spelers de consequenties van een eventueel kwaliteitsoffer in. Na Pxe4 kan Pd6+ volgen met grote impact op de zevende en de achtste rij. Paukenslag! Het woord penning krijgt prompt een nieuwe dimensie want het zal nog niet vaak vertoond zijn dat Ke8 wordt overrompeld door Pd2. In de partij is het niet zo ver gekomen. Wit was als eerste aan zet, dus Eddy verloor een mooie centrumpion en kreeg meteen ook een aanzwellende koningsaanval te verduren. Met actief stukkenspel zagen we best wel een boeiende wedstrijd maar, heel voorspelbaar, wit had de beste winstkansen en wist de partij vlekkeloos naar zijn hand te zetten. De sterkste heeft gewonnen en Dworp staat (veel te snel) 2-0 achter, een oplawaai is in de maak.

De partij op het vierde bord, Eric met wit, stond lange tijd gelijk, ondanks een iets mindere zwarte zestiende zet. Vrijwel alle zetten goedgekeurd door de computer. Op de 19e zet bood zwart torenruil aan maar dit was meteen een verliezende blunder. Met de zet Db3 en een loper op c4 was er ineens een dubbeldreiging: stukwinst op b4 (daar stond een ongedekte zwarte loper) of inslaan met Lxf7 met een vreselijke zwakte op de witte velden (h7- h6 was vroeger al gespeeld). Deze 2de variant kwam op het bord. Op de 25de zet gaf zwart op, hij ging mat op zet 27 of 28. Deze laatste variant was de mooiste geweest: na dubbelschaak met paard op f8 en dame op d3 is Kh7-h8 verplicht, dan volgt een dame-offer op h7, het zwarte paard op f6 moet deze dame slaan en Pf8-g6 geeft mat. Veld g8 ontoegankelijk wegens Lf7 van wit. Een leuk slot. We milderen tot 1-2.

En Yentl met zwart op bord 1? Het zag er goed uit voor onze topscorer. In het vroege middenspel sloeg hij in op f2, wit mocht niet nemen wegens mat, en dus ook nog kwaliteitsverlies op e1. Eventueel met teruggave van de pion had Yentl snel moeten rokeren. Na het verrassende Lb4! (De zwarte pion op a5 kan deze loper niet slaan wegens torenverlies op a8) ging het snel bergaf met zwart. Zijn koning bleef in het midden, zwart kreeg een aanval met alle witte stukken op zijn dak en verloor uiteindelijk kansloos. Heel goed uitgevoerde aanval van wit, het moet gezegd, geholpen door enkele zwakke zetten van onze man. 3-1 verloren helaas.

Jong Dworp blijft verbazen en staat los op kop!

Als je de elo’s vergelijkt, zou je denken dat Dworp 3 de underdog is. Dat klopt niet, onze spelers op bord 3 en 4 zijn echt wel ondergewaardeerd. Dus moesten we als favoriet worden beschouwd.

Nathan op bord 4 met wit had te maken met de heer Grammatikopoulos. Of dat een taalkundige is weet ik niet, wel dat hij tamelijk snel won van Nathan. Nathan won weliswaar een volle toren maar de taalkundige dreigde mat. Helemaal koosjer was het volgens mij (Geert) als toeschouwer niet. Wel maar vluchtig gezien. Hoe dan ook, het kan niet elke ronde of elke zondag feest zijn. Dworp staat 1-0 achter.

Matthias met wit op 2 legde dan weer zijn tegenstander snel over de knie: een eenvoudige overwinning die getuigt van inzicht in de opening (Nimzo-Indisch dacht ik, Geert). Superieur gespeeld. Mathias is echt wel goed bezig. 1-1.

Peter met zwart op het eerste bord verloor een pion op h7 en zijn opzet deed de wenkbrauwen fronsen. Een nieuwe nederlaag in de maak? Peter zelf was niet zo pessimistisch. Hij nam de aanval over en wist te winnen. Goed zo! Een belangrijke overwinning. 2-1 voor ons.

foto Sander

En … zoals gewoonlijk dit jaar was Sander met zwart op bord 3 het langst bezig. Opnieuw was het een gecompliceerde partij waarin onze man in het begin zeker goed stond maar gaandeweg de trappers verloor. Gelukkig speelde de thuisspeler het niet al te nauwkeurig waarna Sander de ploegwinst veilig stelde met een zetherhaling. Eigenlijk stond hij gewoon gewonnen. Ook hier een déjà-vu. Het belangrijkste: de buit is binnen, 2,5-1,5!

Naspel

Dit was voor alle Dworpse teams een belangrijke ronde. Het eerste team gaat nu de winterstop in met 7 matchpunten uit vijf ontmoetingen en legde een mooi parcours af. In deze reeks zijn we qua Elo vierde en we staan ook op een mooie vierde plaats. Onze gemiddelde Elo bedraagt 1996 en de ploeg-TPR is 1997. Bovendien zijn we de enige ploeg in de hele reeks die vijf keer met zes dezelfde spelers is opgekomen. Praktisch gesproken kunnen we nauwelijks nog degraderen. Zelfs wanneer we in de laatste zes ontmoetingen nog maar één of twee matchpunten zouden pakken.

Dworp 2 liet deze ronde een steek vallen maar in het licht van de promotie hoeft dat geen ramp te zijn. In de stand staan we nu gelijk met Caissa 5 met 8 punten uit 5 matchen en ook evenveel bordpunten. De volgende ronde eind januari zijn we bye. Voor Dworp 2 herneemt de competitie pas op 2 februari.

Dworp 3 blijft de wereld verbazen met een vijfde overwinning op vijf. Aangezien CREB 3 het Brusselse duel verloor (1,5-2,5 tegen Ixelles Chess Club 8, het vroegere Pantin) staat onze ploeg los twee matchpunten voor op Braine 3 en CREB 3! Deze ploegen hebben ook respectievelijk 1,5 en 2 bordpunten minder dan wij. Het ziet er met andere woorden zeer mooi uit. Top!

Ne zanger is ne groep, het is dus met frisse tegenzin dat ik mezelf (Geert) even in de bloemetjes zet. Met 4,5/5 op bord 3, ploeg 1 (tpr 2290) kan ik er moeilijk onderuit. Het strafste is wel dat ik nog niet in acuut verliesgevaar ben geweest, ondanks de pion achterstand deze ronde. Niks konijnenpoot dus. Enkel voorzitter Eric doet met 4,5/5 even goed (tpr 1977) gevolgd door Yentl met 4 op 5 (tpr 1984). Kjell op bord 5, ploeg 1 haalt 3,5/5 (tpr 2015) en zoals al gezegd is Mathias aan een stevig tornooi bezig met 3/3 (tpr 2416). Ook Sander (2/3) doet het goed. Verder respect voor de 3/5 van topbord Tom en de 2,5/5 van Serge op bord 2.

We knijpen er even tussenuit. Bij leven en welzijn terug eind januari. Alvast fijne feesten voor iedereen.

uitslagen en standen interclubs